دوشنبه، اسفند ۱۲، ۱۳۹۲

9:18:40 AM 1392/12/12
فیروز محوی
فيروز محوی

قو يترين موضعگيری پارلمان اروپا درباره عراق - به قلم: فيروز محوی

در روز پنجشنبه 8اسفند 1392 پارلمان اروپا در اجلاس رسمی خود در استراسبورگ قطعنامه يی را درباره عراق به تصويب رساند. اين قطعنامه با حمايت اکثريت نمايندگان پارلمان اروپا روبه رو شد و در واقع به جز چند نفر، تمامی نمايندگان حاضر در پارلمان به اين قطعنامه رأی مثبت دادند.

با نگاهی به متن قطعنامه به خوبی می شود گفت که اين يکی از قوی ترين موضع گيريهای اين نهاد بزرگ اروپايی درباره وضعيت اسفبار کشور عراق می باشد. يعنی به رغم اين که اتحاديه اروپا و دولتهای غربی به خاطر منافع بزرگ اقتصادی که برای حفظ رابطه با عراق دارند و از دولت آن عملاً حمايت کرده اند، پارلمان اروپا که تنها نهاد منتخب مردم 28 کشور اروپايی می باشد، به شدت از وضعيت کنونی در عراق تحت نخست وزير نوری المالکی نگران و ناراحت است.

پارلمان اعلام می کند که ”بر خلاف اميد و آرمانهای مردم عراق برای صلح رفاه و دموکراسي٬ عراق هم چنان به صورت جدی با چالشهای اجتماعی- اقتصادی و سياسی ـ امنيتی روبه روست“.

پارلمان به مالکی به خاطر دامن زدن به سياستهای فرقه گرايانه و سرکوب سنيها شديداً انتقاد دارد و درکيريهای استان سنی نشين الانبار را ناشی از اشتباهات شخص مالکی می داند و اعلام می کند: ”دولت نخست وزير نوری مالکی قادر به پاسخگويی به نگرانيهای اقليت سنی نبوده است و در حالی که سياست بعث زدايی به منظور برقراری قانون و عدالت منجر به اخراج مقامات عمدتاً سنی گرديد و استنباط دال بر فرقه گرا بودن٬ دولت وی را تقويت نمود؛ در حالی که تخريب کمپهای اعتراضی اهل سنت در رمادی توسط دولت در ۳۰ دسامبر ۲۰۱۳ منجر به درگيری خشونت آميز در استان الانبار گرديد“

پارلمان درباره مسيحيان عراق بسيار نگران است و اعلام می کند ”در اثر انفجار بمب در منطقه مسيحی نشين بغداد در ۲۵ دسامبر ۲۰۱۳ حداقل ۳۵ نفر کشته و دهها نفر ديگر زخمی گرديدند اين در حالی است که پس از سال ۲۰۰۳ بيش از نيمی از مسيحيان اين کشور را ترک کرده اند“.

پارلمان درباره مشکلات اجتماعی و اقتصادی کشور می گويد ”فقر گسترده ٬ بيکاری روزافزون٬ رکود اقتصادي٬ تخريب محيط زيست و کمبود خدمات اوليه عمومی ـ هم چنان بخش بزرگی از جمعيت عراق را تحت تاثير خود قرار داده است“

درباره وضعيت زنان پارلمان معقتد است که در گذشته زنان از يک حقوق اجتماعی برابری بر خوردار بودند که اکنون آن را از دست داده اند. درباره مطبوعات ”به طور فزاينده ای از سوی دولت و گروه های افراطی مورد هدف قرار گرفته اند به طوری که ژورناليستها و خبرگزاريها مورد حمله و سانسور قرار می گيرند“ و از مقامات دولتی می خواهد که ”به آزادی مطبوعات و رسانه ها احترام بگذارند و از روزنامه نگاران و رسانه های خبری در مقابل خشونت محافظت کنند“.

پارلمان در اين قطعنامه در چند نقطه به اعدامهای روزافزون اعتراض می کند و اعلام می کند ”مقامات عراقی کماکان مجازات اعدام را اعمال می نمايند٬ در حالی که رهبران هيأتهای اتحاديه اروپا در بغداد در روز جهانی بر عليه اعدام در ماه اکتبر بيانيه دوجانبه ای را امضا نمودند که به دولت عراق فراخوان توقف حکم اعدام را داده بود“ و ”از آمار بالای اعدامها در عراق شديداً نگران هست و از مقامات عراقی می خواهد تا جهت توقف اعدامها اقدام نمايند“.

پارلمان اروپا در اين قطعنامه مشابه تمامی موضع گيريها و قطعنامه های متعدد قبلی درباره اشرف، درباره وضعيت 3000تن از اعضای مقاومت ايران در کمپ ليبرتی بسيار نگران است و در اين قطعنامه در دو قسمت به اين موضوع پرداخته و ”حمله موشکی بر عليه کمپ حريه در ۲۶ دسامبر ۲۰۱۳ را قوياً محکوم می کند که بنا بر گزارشات مختلف موجب کشته شدن تعدادی از ساکنان و مجروح گرديدن تعداد ديگر گرديد؛ تأکيد می کند که شرايطی که پيرامون آن٬ اين حمله وحشيانه به وقوع پيوست بايد روشن گردد؛ مقامات عراقی را فرا می خواند تا اقدامات امنيتی را در اطراف کمپ افزايش داده تا ساکنان از حملات خشونت آميز بعدی محافظت بشوند؛ از مقامات عراقی می خواهد عاملان اين حمله را پيدا کرده و مورد حسابرسی قرار بدهند“.

اين موضعگيری قوی درباره وضعيت حفاظتی افراد ليبرتی، بسيار قابل توجه است چون دولت عراق چند روز قبل از به رأی گذاشتن اين قطعنامه، يک بيانيه يی در دفاع از خودش در پارلمان توزيع کرده بود که درباره اشرف و ليبرتی هم دروغهای متعددی گفته بود تا نمايندگان را به حذف اين پاراگراف ترغيب بکند.

رژيم آخوندی هم از گنجانده شدن چنين پاراگرفی در پيشنويس قطعنامه بسيار عصبانی شده بود و از طريق يک نماينده زن معلوم الحال پرتغالی به نام آنا گومس که اخيراً در تهران بود، تلاش کرد که جملاتی را به اين پاراگراف به صورت تبصره اضافه کند تا بر عليه مجاهدين بتواند مورد استفاده قرار بدهد ولی اين تبصره لابی رژيم که به طور جداگانه به رأی گذاشته شد، با مخالفت اکثريت نمايندگان روبه رو گرديد و لابی رژيمهای ايران و عراق يک شکست خفت بار ديگری خوردند. در واقع اين تبصره گومس دو بار به رأی گذاشته شد. بار اول نمايندگان با بالا بردن دستهايشان مخالفت خودشان را ابراز کرده و آن را رد کردند که خانم گومس با صدای بلند اعتراض کرد و خواستار اين شد که رأی گيری الکترونيکی هم انجام بگيرد که اين بار هم مجدداً شکست خورد!

تصويب اين قطعنامه يک نقطه عطف در فعاليتها و موضع گيريهای نمايندگان پارلمان اروپا می باشد. اين قطعنامه به ابتکار آقای استرون استيونسون نماينده برجسته پارلمان اروپا که رياست هيأت رسمی رابطه با عراق را دارد در دستور کار پارلمان قرار گرفته بود. هفته قبل از آن نيز آقای استيونسون يک اجلاس بزرگی در پارلمان اروپا در بروکسل درباره نقض حقوق بشر در عراق تشکيل داده بود که تعدادی از برجسته ترين شخصيتهای عراقی شرکت کرده بودند شامل مفتی ديار عراق، رئيس کميسيون حقوق بشر پارلمان عراق و وزير خارجه دولت خودمختار کردستان عراق. سفارت عراق در بروکسل تمامی اهرمهای ديپلوماتيک را به کار گرفت تا جلوی اين اجلاس را بگيرد. وقتی موفق نشد، يک هيأت از وزارت خارجه عراق در بغداد به بلژيک فرستاد تا لااقل بتواند در جلسه به عنوان سخنران شرکت کند.

الان که چند هفته از برگزاری اين جلسه می گذارد، با نگاهی به مطبوعات دولتی عراقی و برخی از رسانه های رژيم ايران، به ميزان خشم آنها تا حدی پی می بريم. دولت عراق رسماً عليه شخص آقای استيونسون موضعگيری کرده است. اکنون با تصويب اين قطعنامه با چنين حمايت کم نظيری در پارلمان اروپا، ضربه بزرگ سياسی به دولت مالکی و اربابش يعنی خامنه ای بوده است. اين قطعنامه با استقبال گرم مردم عراق روبه رو شده است و انعکاسات زيادی در رسانه های عراقی و عربی داشته است.

فيروز محوي
عضو کميسيون خارجی شورای ملی مقاومت ايران
لندن- اول مارس 2014 (10اسفند 1392)


خبرهای مرتبط

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر