سه‌شنبه، اسفند ۰۸، ۱۳۹۶

اقدام فوری عفو بین‌الملل؛ «خطر شکنجه مدافعان جوان حقوق بشر را تهدید می‌کند»


مدافعان جوان حقوق بشر شیما بابایی و داریوش زند در خطر شکنجه و دیگر رفتارهای بی‌رحمانه، غیرانسانی و ترذیلی هستند.
آن‌ها در ۱۲ بهمن توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر شدند و از آن زمان تا کنون، در زندان اوین بدون دسترسی به وکیل و خانواده بازداشت هستند. آنها تنها به خاطر فعالیت‌های مسالمت‌آمیز حقوق بشری‌شان بازداشت شده‌اند و از این جهت زندانی عقیدتی محسوب می‌شوند.
در ۱۲ بهمن ماه ماموران وزارت اطلاعات، مدافعان حقوق بشر شیما بابایی و همسرش داریوش زند را در شهر بهبهان در استان خوزستان بازداشت کردند. آن‌ها در حدود ۴۸ ساعت در بازداشتگاه‌های وزارت اطلاعات در بهبهان و اهواز نگهداری شدند و سپس به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند و تا این لحظه در آنجا بدون دسترسی به وکیل و خانواده نگهداری می‌شوند. خانواده و وکیل این دو مدافع حقوق بشر به دفعات متعدد به دفتر دادستانی مستقر در زندان اوین برای کسب اطلاعات از وضعیت عزیزان‌شان مراجعه کرده‌اند اما مقامات هربار به آن‌ها گفته‌اند که تا پایان دوران بازجویی‌، شیما بابایی و داریوش زند اجازه دسترسی به وکیل را نخواهند داشت و مقامات نمی‌توانند اطلاعات بیشتری در اختیار خانواده و وکیل قرار دهند.
دستگیری و بازداشت شیما بابایی به نظر می‌رسد که بخشی از یک جریان گسترده‌تر سرکوب علیه زنانی است که قانون تبعیض‌آمیز و آزارآمیز حجاب اجباری را به صورت مسالمت آمیز به چالش می‌کشند. شیما بابایی چندین ویدیو در حمایت از کمپین چهارشنبه‌های سفید تهیه کرده است و این ویدیوها در شبکه‌های اجتماعی این کمپین بازنشر شده است. این کمپین زنان را تشویق می‌کند که مخالفت خود با حجاب اجباری را از طریق پوشیدن روسری یا لباس‌های سفید در هر چهارشنبه و با گرفتن عکس و فیلم از خود نشان دهند. شیما بابایی همچنین یک ویدیو مستند کوتاه تهیه کرده که در آن با مردم در خصوص دیدگاه‌شان درباره‌ی حجاب اجباری مصاحبه می‌کند. شیما بابایی به خاطر این فعالیت‎ها، چندین بار در گذشته مورد احضار قرار گرفته و به زندان تهدید شده بود.
این برای دومین بار در ظرف دو ماه است که داریوش زند بازداشت شده است. او در ۴ دی ۱۳۹۶ به خاطر شرکت مسالمت‌آمیز در اعتراضات دی ماه علیه فقر و سرکوب سیاسی دستگیر شد و تا ۱۶ دی در زندان اوین بازدشت بود. به گفته داریوش زند، او در این مدت توسط ماموران سپاه پاسداران تحت شکنجه از جمله لگد و مشت، شلاق و ضرب و شتم با کابل و شلنگ قرار گرفت. بدن او در هنگام آزادی کبود بود و دندان‌هایش شکسته شده بودند. او همچنین از سردردهای مزمن و سرگیجه رنج می‌برد و نیاز به درمان پزشکی داشت. با توجه به آسیب‌های ناشی از دوره‎ی بازداشت قبلی، بیم آن می‌رود که وضعیت سلامتی داریوش زند اکنون نامساعد باشد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر