چهل سال پیش در روز
۲۴ اکتبر زنان ایسلندی دست به اعتصاب زدند. آنها سر کارهایشان نرفتند، غذا
نپختند و در روز اعتصاب از فرزندانشان هم مراقبت نکردند.
این روزی
بود که نگاه به زنان را در جامعه ایسلند تغییر داد و کمک کرد ایسلند امروز
در خط مقدم مبارزه برای برابری زنان و مردان باشد.وقتی در سال ۱۹۸۰ رونالد ریگان به ریاست جمهوری آمریکا رسید یک پسر بچه ایسلندی که تلویزیون تماشا میکرد به مادرش گفت: "او که نمیتواند رئیس جمهور شود، او مرد است."
این زمانی بود که تابستان همان سال ویگدیس فینبوگادوتیر زنی که طلاق گرفته بود و سرپرست فرزندش بود، برنده انتخابات ریاست جمهوری ایسلند شده بود.
آن پسر بچه نمیدانست اما ویگدیس (که همه ایسلندیها او را به اسم کوچکش صدا میزنند) اولین زنی بود که در اروپا به ریاست جمهوری میرسید و اولین زنی بود که در یک انتخابات دموکراتیک، حکومت را به دست میگرفت.
ویگدیس، ۱۶ سال در پست ریاست جمهوری باقی ماند. آنقدر که بسیاری از کودکان ایسلندی گمان میکردند، ریاست جمهوری یک شغل زنانه است.
این سالها باعث شد که امروز ایسلند "فمینیستترین کشور جهان" باشد.
اما ویگدیس تاکید میکند که اگر چهل سال پیش زنان در یک روز آفتابی اکتبر ۱۹۷۵ دست به اعتصاب نمیزدند، اگر ۹۰ درصد از زنان کشور تظاهرات نمیکردند تا اهمیت خودشان را با این اعتصاب عمومی ثابت کنند، امکان نداشت او روزی رئیس جمهور شود.
۲۴ اکتبر آن سال زنها به جای رفتن به اداره، انجام کارهای خانه یا بچهداری، همراه با هزاران نفر دیگر برای به دست آوردن حق برابر با مردان به خیابان رفتند.
سالها بعد از این تاریخ که ویگدیس میگوید یک نقطه عطف بود، این روز، در ایسلند برای زنان تعطیل است.
آنچه در آن روز رخ داد، گام اول برای رهایی زنان ایسلند بود.
به گفته او این اعتصاب یک روزه "کشور را کاملا فلج کرد و چشم مردها را باز کرد."
بانکها، کارخانهها و بعضی فروشگاهها به ناچار تعطیل شدند. مدرسهها و مهدکودکها هم تعطیل شدند و از آنجایی که زنها در این روز از مراقبت کودکانشان هم سر باز زدند، پدرها چارهای نداشتند جز اینکه بچهها را هم با خودشان به سرکارشان ببرند.
گزارشها نشان میداد مردها برای سرگرم گردن بچههای هیجانزدهای که به دفتر کارشان آمده بودند، به شیرینی و مداد رنگی متوسل شدند.
پختن سوسیس کار سختی نبود و غذایی بود که همه دوست داشتند ولی به خاطر وضعیت پیش آمده، فروشگاهها تمام سوسیسهایشان را فروخته بودند.
بعضی از پدرها این روز را به عنوان "جمعه طولانی" اسم گذاشتند.
ویگدیس میگوید: "وقتی گوینده خبرهای رادیو، خبر میخواند، ما صدای بچهها را در پسزمینه میشنیدیم. شنیدن این صداها خیلی اتفاق بزرگی بود. معنایش این بود که پدرها باید حواسشان به همه چیز میبود."
یک گزارشگر رادیو به خانههای مناطق دوردست تلفن میکرد که ببیند چند نفر از زنهای روستایی این روز را تعطیل کردهاند اما تلفن را شوهرهایی برمیداشتند که ناچار شده بودند برای مراقبت از کودکان در خانه بمانند.
در خانه ویگدیس قاب عکس سیاه و سفیدی بر دیوار است که روز تظاهرات در ریکیاویک (پایتخت ایسلند) گرفته شده است.
خود ویگدیس، مادرش و دختر سه سالهشان جایی وسط دریایی از جمعیت ۲۵ هزار نفری زنانی هستند که در میدان جمع شدهاند، آواز میخوانند و به سخنرانیها گوش میدهند و درباره اینکه چه کاری باید انجام دهند صحبت میکنند.
برای ساکنان کشوری که کل جمعیتش ۲۲۰ هزار نفر بود، حضور این تعداد زن، حکایت از مشارکت بالای آنها داشت.
در آن موقع ویگدیس که بعدها رئیس جمهوری این کشور شد، کارگردان هنری یک شرکت تئاتر در ریکیاویک بود و همراه زنان همکارش، برای پیوستن به تظاهرات، تمرین تئاتر را رها کرده بود.
در میدانی که همه زنها جمع شده بودند، یک گروه موسیقی، آهنگ سریالی را مینواخت که در آن سالها بیبیسی درباره جنبش زنان خواهان حق رای ساخته بود و کمی پیش از آن در تلویزیون ایسلند پخش شده بود.
زنان ایسلند در سال ۱۹۱۵ به حق رای رسیده بودند اما در طول شصت سال بعد از آن، تنها ۹ صندلی پارلمان را به دست آورده بودند.
در روز تظاهرات مشهور، تنها سه نماینده زن در پارلمان عضو بودند.
راگنهیدور کریستیاندیتور، استاد تاریخ دانشگاه ایسلند میگوید: "خود این برنامه، اهمیت اتحاد همه زنان را با پیشینه اجتماعی و سیاسی مختلف بازتاب داد."
در میان سخنرانهای این برنامه یک زن خانهدار، دو نماینده مجلس، یک نماینده جنبش زنان و یک زن کارگر حضور داشتند.
آخرین سخنران، آدالهایدور بارنفردسدوتی، رئیس اتحادیه زنان تمیزکار و کارگران آشپزخانه و لباسشویی در بیمارستانها و مدارس بود.
برنامهریزان این مراسم موفق شده بودند در روزنامههای ملی و تلویزیون گزارشهایی در مورد دستمزد پایین زنان و تبعیض جنسیتی منتشر کنند که مورد توجه بینالمللی قرار گرفت.
ویگدیس میگوید مردها متوجه شدند اگر مخالف این حرکت باشند، محبوبیتشان را از دست میدهند.
به گفته او فردای آن روز همه چیز به حالت عادی برگشت اما با این درک که زنها هم مانند مردها ستونهای جامعاند.
پنج سال بعد، ویگدیس در رقابت با سه مرد، بر آنها پیروز شد و به ریاست جمهوری ایسلند رسید.
او آنقدر محبوب بود که در دو انتخابات بعدی هم پیروز شد.
در سال ۲۰۱۰ برای اولین بار یک زن در این کشور به نخستوزیری رسید. یوهانا سگوراتورتر اولین رهبر یک کشور است که آشکار اعلام کرده، همجنسگرا است.
در همین سال در ایسلند نمایش رقص برهنه ممنوع شد.
سعدیه زاهدی، رئیس بخش طرحهای جنسیت مجمع جهانی اقتصاد میگوید ایسلند هنوز جای پیشرفت دارد. به گفته او "تا وقتی مردان بیشتری نسبت به زنان در دانشگاهها هستند، فاصله جنسیتی هنوز وجود دارد."
با وجود این ایسلند از سال ۲۰۰۹ به این سو در صدر فهرست کشورهایی است که بر مبنای شاخصهای مجمع جهانی اقتصاد، کمترین فاصله جنسیتی میان زنان و مردانش برقرار است.
چهل سال پیش و در زمان برگزاری اعتصاب یکروزه زنان، از ۶۳ عضو پارلمان تنها سه نفر از آنها زن بودند اکنون تعداد آنها به ۲۸ نفر معادل ۴۴ درصد اعضای پارلمان رسیده است.
ویگدیس، زنی که سالها رئیس جمهوری ایسلند بوده میگوید ما ایسلندیها میگوییم برف خیلی زود جای پاها را پر میکند. یعنی اینکه اتفاقها زود به دست تاریخ سپرده میشوند اما ما هنوز هم درباره آن روز حرف میزنیم. روز شگفتانگیزی بود."
بی بی سی
25.10.2015
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر