جمعه، بهمن ۱۱، ۱۳۹۲

ادامه اعتراض‌ها در معدن چادرملو و دستگیری کارگران

در پی شکایت مدیرعامل مجتمع سنگ آهن چادرملو دستکم ۲۰ نفر از این کارگران توسط پلیس امنیت احضار و سپس بازداشت شده‌اند. کارگران بازداشتی در سازماندهی اعتراض علیه اخراج یکی از همکاران سندیکایی خود شرکت کرده بودند.
ناآرامی در میان کارگران معدن چادرملو ظاهرا ادامه نارضایتی‌هایی است که از آذرماه گذشته و در پی اخراج بهرام حسنی‌نژاد، دبیر انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس (پیمانکار معدن چادرملو) شروع شد و اینک با تایید این اخراج توسط هیات تشخیص اداره کار اردکان تشدید شده است.
کمالی در اعتراض به حکم اخراجش توسط کارفرما به اداره کار اردکان شکایت کرده، ولی این نهاد دولتی نیز روز یکشنبه گذشته اقدام کارفرما را تایید کرده است.
معدن سنگ آهن چادرملو درحاشیه کویر مرکزی و کویر لوت درفاصله ۱۸۰ کیلومتری شمال شرقی یزد، نزدیک اردکان قراردارد. تولید سالیانه کنسانتره آهن این معدن ۵ / ۸ میلیون تن است که به واحدهای فولادسازی مانند فولاد مبارکه و فولاد خوزستان حمل می‌شود.
احمد کمالی، فرماندار اردکان در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ایلنا تایید کرده است که اعتراض کارگران به همین اخراج برمی‌گردد: «حسینی‌نژاد می‌تواند به شکایت از نهادهای بالادستی همچون اداره کار استان یزد یا وزارت کار اقدام کند اما توقف تولید در یک مجموعه ۳ هزار نفری به دلیل اخراج وی قابل قبول نیست.»

فرماندار اردکان با طرح این ادعا که "حقوق کارگران معدن چارملو از حقوق بسیاری از مسئولان دولتی بیشتر است"، گفته است که «تحریک کارگران به اعتصاب توسط عده محدودی صورت می‌گیرد که نمی‌دانم چه سودی از اقدامات خود می‌برند.»
اعتصابی که از سه روز پیش ادامه دارد
در همین حال، یک فعال کارگری در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا جزئیات بیشتری از اعتراض‌ها و تحصن‌‌ها در معدن چادرملو را باز گفته است. به گفته وی دور جدید اعتراضات صنفی حدود ۲ هزار کارگر معدن چادرملو در واکنش به تایید حکم اخراج آقای حسنی‌نژاد توسط هیئت تشخیص اداره کار اردکان از روز سه‌شنبه (۸ بهمن ماه) آغاز شده است که امروز هم (پنج شنبه ۱۰ بهمن ماه) ادامه دارد و کارگران برای سومین روز متوالی دست از کار کشیده‌اند.

بنا بر داده‌های این فعال کارگری ۲۰ کارگر معدن چادرملو صبح روز گذشته (چهارشنبه ۹ بهمن ماه) پس از مراجعه به پلیس امنیت شهرستان مبارکه بازداشت شده‌اند که در میان آنها تعدادی از نمایندگان کارگری در انجمن صنفی کارگران شرکت آسفالت طوس (پیمانکار نیروی انسانی معدن چادرملو) دیده می‌شوند. علاوه بر این ۲۰ نفر ۴ کارگر هم صبح روز پنجشنبه در محل کارخانه و در جریان تحصن بازداشت شده‌اند.


پیشینه اعتراض‌های کارگری معدن چاملو به آذرماه امسال برمی‌گردد. بنا به گزارش ایلنا، در آن زمان کارگران این معدن در اعتراض به آنچه دستمزدهای ناعادلانه می‌خواندند و همچنین اخراج بهرام حسنی‌نژاد دبیر نهاد کارگری این معدن (انجمن صنفی کارگران شرکت پیمانکاری آسفالت طوس) بیش از یک ساعت دست از کار کشیدند و تجمع کردند.

تعطیلی و بیکاری در کمین معادن


با تایید حکم اخراج یکی از فعالان کارگری در معدن چادرملو در روز ۷ بهمن از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان اردکان، دور جدید اعتراض‌ها و اعتصاب‌های کارگران این معدن آغاز شده و همچنان ادامه دارد با تایید حکم اخراج یکی از فعالان کارگری در معدن چادرملو در روز ۷ بهمن از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان اردکان، دور جدید اعتراض‌ها و اعتصاب‌های کارگران این معدن آغاز شده و همچنان ادامه دارد
درباره برخی از مطالبات صنفی این کارگران قول مساعد داده شد، ولی تمام و کمال اجرا نشد. در مورد اخراج حسنی‌نژاد اما با تایید اقدام کارفرما از سوی "شورای تامین شهر" اعتراضات کارگران ادامه یافت و سه روز در اواسط آذر کل کارکنان معدن چارملو دست از کار کشیدند. این اعتصاب با وعده مسئولان اداره کار اردکان به نمایندگان کارگران مبنی بر بررسی خارج از نوبت موضوع اخراج نماینده‌ی صنفی‌شان، و همچنین تعیین سازوکار بررسی و تحقق سایر مطالبات صنفی از تاریخ ۱۸ آذر ماه موقتا پایان یافت و کارگران به سرکار خود برگشتند.

اما روز یکشنبه هفته جاری (۶ بهمن) با تایید حکم اخراج بهرام حسنی‌نژاد از سوی هیات تشخیص اداره کار شهرستان اردکان دور جدید اعتراض‌ها و اعتصاب‌های کارگران معدن چادرملو آغاز شده که همچنان ادامه دارد.

در همین حال، خبرگزاری ایلنا در خبری دیگر از بیکاری ۶۰۰ نفر از کارگران معدن مرمریت چاه مرغی خبر داده است. هزار نفر نیز به طور غیرمستقیم در نتیجه تعطیلی این معدن کار خود را از دست داده‌اند. معدن چاه مرغی بزرگترین معدن مرمریت شهرستان دره‌بید در شمال استان فارس است. تابستان سال ۱۳۹۱ مقام‌های محلی شهرستان یادشده هشدار داده بودند که رکود اقتصادی ناشی از توقف صادرات و کمبود مواد اولیه بیش از ۱۰۰ واحد سنگبری محلی، خطر تعطیلی تدریجی این معادن و بیکار شدن کارگران "این بزرگترین معدن سنگ مرمریت آسیا" را در پی دارد.

ظاهرا موج تعطیلی کارگاه‌ها و مراکز صنعتی که به عقیده کارشناسان ریشه در فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و سوءمدیریت‌های کلان دولتی دارد بیش ازپیش معادن را نیز فرا می‌گیرد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر