كانون حمايت از خانواده جان باختگان و بازداشتي ها 8 دي 93: فروغ فرخزاد:
“آرزوی من آزادی زنان ایران و تساوی حقوق آنها با مردان است... من به
رنجهایی که خواهرانم در این مملکت در اثر بی عدالتی مردان میبرند، کاملاً
واقف هستم و نیمی از هنرم را برای تجسم دردها و آلام آنها به کار میبرم.
آرزوی من ایجاد یک محیط مساعد برای فعالیتهای علمی هنری و اجتماعی زنان
است.”
فروغالزمان فرخزاد هشتم دیماه ۱۳۱۳ در خیابان معزالسلطنه در محله امیریه تهران به دنیا آمد. پس از گذراندن دبستان و دبیرستان به هنرستان بانوان رفت و خیاطی و نقاشی فراگرفت. تا سال سوم در دبیرستان “خسرو خاور” درس خواند. یکی از همکلاسیهای فروغ میگفت: زنگهای انشا برای فروغ بدترین ساعات درس بود؛ همیشه میگفت که من از انشا متنفرم و بیزارم چرا که معلم انشا همیشه او را توبیخ میکرد و میگفت: فروغ تو این ها را از کتابها میدزدی؟
فروغ سیزده یا چهارده ساله بود که شعرگفتن آغاز کرد. او در مصاحبهای میگوید:
“وقتی سیزده یا چهارده ساله بودم، خیلی غزل میساختم و هیچوقت هم آنرا چاپ نکردم. وقتی غزل را نگاه میکنم با وجود اینکه از حالت کلی آن خوشم میآید به خودم میگویم خوب خانم، کمپلکس غزلسرایی آخر تو را هم گرفت.
فروغ هفده سال داشت که نخستین مجموعهی اشعار خود به نام “اسیر” را در سال ۱۳۳۱ چاپ کرد و بیستویکسال داشت که مجموعه “دیوار” را منتشر ساخت. در این هنگام بود که ناسزا و دشنامهای بسیاری بر فروغ باریدن گرفت. عصیان فروغ به فرهنگ ِ نرسالار خوش نیامد و تهمتها بود که از چپ و راست بر او فرود میآمد.
در سال ۱۳۳۶ و در سن بیستودوسالگی فروغ سومین مجموعه شعر خویش به نام “عصیان” را به چاپ رساند. فروغ کمکم داشت سینما را هم تجربه میکرد. در شهریور ۱۳۳۷ و در سن بیستوسهسالگی به جهان سینما نزدیک شد. در این مسیر با ابراهیم گلستان آشنا شد؛ آشناییای که مسیر زندگی فروغ را تغییر داد. در سال ۱۳۴۱ فروغ فیلم “خانه سیاه است” را در آسایشگاه جذامیان بابا باغس تبریز میسازد. تهیهکنندگی این فیلم را ابراهیم گلستان بر عهده میگیرد و در واقع این فیلم حاصل همکاری فروغ فرخزاد و ابراهیم گلستان در استودیو فیلم گلستان است. این فیلم توانست جایزهی بهترین فیلم مستند همان سال را در فستیوال فیلم آلمان غربی از آن ِ خود کند. در سال ۱۳۴۳ فروغ به آلمان و ایتالیا و فرانسه سفر میکند. او در دومین جشنواره سینمای مولف در پزارو شرکت میکند و تهیهکنندهای سوئدی در آنجا ساخت چند فیلم را به او پیشنهاد میکند. پس از این دوره فروغ مجموعه “تولدی دیگر” را انتشار میدهد که مورد توجه بسیار زیاد منتقدان قرار میگیرد و تحسینهای بسیاری را برمیانگیزد.
پس از این مجموعه است که فروغ “ ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد”را منتشر میکند.
در فاصله سالهای ۱۳۴۲ و ۴۳ فروغ یکبار دست به خودکشی میزند ولی اطرافیان متوجه میشوند و او را به بیمارستان البرز میرسانند که نجات مییابد
فروغ فرخزاد از شاعران و از زنانی بود که همواره فرهنگ مردسالار او را در مقابله با خود میدید و از اینرو همه تلاش خود را به کار بست تا چه در زمان حیات و چه پس از آن زمینگیر کند.
فروغ فرخزاد در روز ۲۴ بهمنماه ۱۳۴۵ هنگام رانندگی دچار سانحه میشود و بر اثر این تصادف جان خود را از دست میدهد و در گورستان ظهیرالدوله به خاک سپرده میشود.
یاد فروغ آسمان شعر ايران گرامي باد!
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر