پي جوئي يک جنايت دولتي ترکيه در پاريس
«استانبول – يک سال پس از قتل سه زن فعال کرد، سکينه جانسيز ، فيدان دوغان و ليلا سولماز ، در روز 9 ژانويه 2013 در پاريس، بر شمار افشاگري ها در باره اين واقعه در ترکيه افزوده شده، قدري بيشتر تز عامليت يک مأمور نفوذي سرويس هاي دولت آنکارا را تقويت مي کند.
پس از اين رويداد که از همان ابتدا به نظر مي رسيد يک جنايت سياسي درست هم زمان با شروع مذاکرات حساس و پر از ريسک دولت ترکيه با حزب کارگران کردستان (PKK) باشد، تحقيقات جنائي در جا مي زد. قاتل مفروض که مرد جواني با سوابق مرموز به نام عمر گوناي Ömer Güney است، همچنان مدعي بي گناهي خود مي باشد.
روز يکشنبه 12 ژانويه، قرار گرفتن يک مکالمه تلفني ضبط شده بر «يوتيوب»، مانند رعد در آسمان اين قضيه ترکيد. سند مزبور را شخصي که تأکيد مي کند «از نزديکان عمر گوناي» است، فاش کرده و مکالمه اي است حدود ده دقيقه بين مردي که گفته شده گوناي است و دو تن از مافوق هاي وي در سلسله مراتب که گفته شده از افسران سرويس هاي اطلاعاتي ترک موسوم به «ميت» (MIT) بوده اند.
در اين نوار، سه طرف مکالمه از «مأموريت» صحبت کرده، به مرور هدف هاي بالقوه پرداخته و حتي اسامي مسئولان بالاي جنبش کرد در اروپا را با بيان جزئياتي از شيوه عملياتي انتخاب شده، نحوه تحويل سلاح و يک تلفن رمز ذکر مي کنند...اين ها جزئيات و تصريحاتي است که اعتبار سند را تقويت مي کند. فدراسيون انجمنهاي کرد فرانسه (Feyka) که به پ.کا.کا نزديک است، روز دوشنبه اعلام کرد : «پس از شنيدن اين نوار مي توانيم با يقين بگوئيم که صداي عمر گوناي است. هم زمان با انتشار آن در اينترنت، اين نوار را با پست هم براي ما فرستاده اند. ما آدرس ايميل فرستنده و هر اطلاعات ديگري در اين زمينه داشتيم، را در اختيار مقامات مأمور رسيدگي به اين پرونده قرار داده ايم».
وزير دادگستري ترکيه روز دوشنبه هر گونه ارتباط بين اين قضيه و «ميت» را تکذيب و آن را بخشي از يک «کارزار سياه نمائي» توصيف کرد. رياست سرويس هاي اطلاعاتي ترک برعهده حقان فيدان، فردي بسيار نزديک به نخست وزير، رجب طيب اردوغان، است. هم اوست که مأمور هدايت مذاکرات با پ.کا.کا گرديده و به دفعات با رهبر کرد، عبدالله اوج آلان، که دوران حبس ابد خود را در جزيره ايمرالي مي گذراند، ملاقات کرده است.
نوار مکالمه تلفني که يکشنبه انتشار يافت، همچنين اين نکته را که قاتل چندين شخصيت جنبش کرد را هدف قرار گرفته بوده، تأييد مي کند. سکينه جانسيز، از بنيانگذاران پ.کا.کا در سال 1978 (در کنار اوج آلان) و سمبل مبارزه زنان، در سال هاي دهه 1980 از سوي هيئت حاکمه نظامي ترکيه زنداني و شکنجه شده بوده است. از ديگر هدف هاي عمليات، نديم سون ، مسئول مالي جنبش در فرانسه و مأمور گردآوري ماليات انقلابي و همچنين آدم اوزون ، يک سياستمدار بلند پايه کرد است که سرويس هاي فرانسوي او را در سال 2012 در ارتباط با يک قضيه مرموز «قاچاق اسلحه» بازداشت کرده بودند. اوزون بخصوص يکي از مخاطبان مقامات ترک در جريان نخستين رشته مذاکرات سري در پروسه موسوم به «اسلو» بين سال هاي 2009 و 2011 بود. هدف ديگر، رمزي قرتال ، پارلمانتر اسبق و مسئول بالاي پ.کا.کا در اروپا بوده که در بروکسل در تبعيد زندگي مي کند. او که در ژانويه 2013 در پاريس حضور داشت، به لوموند گفته بود که طرح هاي ترور ديگري در آلمان و بلژيک خنثي شده بوده و افزوده بود : «يک باند قاتلان حرفه اي وابسته به "ميت" در کشورهاي اروپائي در تردد است».
انتشار اين نوار همچنين مي تواند عناصر سراسيمه کننده اي براي سرويس هاي فرانسوي در آستانه سفر رسمي فرانسوا هولاند به ترکيه در روزهاي 27 و 28 ژانويه داشته باشد. در مکالمه مزبور وقتي مأمور مفروض «ميت» از عمر گوناي راجع به تحت نظر و مراقبت بودن وي توسط «نيروهاي امنيتي فرانسوي، پليس يا ژاندارمري» مي پرسد، او بلادرنگ پاسخ مي دهد : «آري مرا دقيقا زير نظر دارند. اطلاعاتي هاي فرانسوي ثانيه به ثانيه و سايه به سايه مرا تعقيب مي کنند». روز سه شنبه گذشته، با انتشار يک سند محرمانه «ميت» در روزنامه ترکي «سول» (Sol)، از رسانه هاي مخالف سر سخت طيب اردوغان، که يادداشتي است به شکل يک «دستور مأموريت»، تز ترور سياسي به سفارش سرويس هاي مخفي ترک قوت و دامنه بيشتري يافت. يادداشت مزبور به تاريخ 18 نوامبر 2012 يعني کمتر از دو ماه پيش از ترورها، حاوي سنتزي است از اطلاعات گرد آوري شده توسط «لژيونر» که به نوشته روزنامه مزبور، نام رمز عمر گوناي بوده است. در اين سند تصريح شده که عمليات «ميت» در کادر «هدف کشف و درک ماهيت فعاليت هاي پ.کا.کا در پاريس و فرانسه و خنثي ساختن کادرهاي بالاي سازمان» انجام مي گيرد و به اين ترتيب تز يک عمليات نفوذي قوت و اعتبار مي يابد. در يادداشت نسبت داده شده به سرويس هاي اطلاعاتي ترک همچنين آمده : «آخرين باري که به ديدن ما آمد، 6000 يورو براي مخارج "احتمالي" به او پول داديم و رهنمود هائي براي اينکه هنگام تماس با ما بشدت مراقب و محتاط باشد، تجهيزات لازم براي انجام مأموريت را تحويل بگيرد و تدارکات مربوطه راجع به سوژه هاي تعيين شده را تکميل کند». پس از آن عمر گوناي به دفعات به ترکيه تردد مي کند. تنها طي سال 2012 دست کم ده بار به ترکيه مي رود : در ماه اوت، او براي تجديد پاسپورت خود به ترکيه بازگشته و در ماه دسامبر سه روز در آنکارا اقامت داشته است.
روز سه شنبه گذشته، «ميت» سند مزبور را ساختگي توصيف و هر گونه ارتباط با اين قضيه را تکذيب کرد.
عمر گوناي همچنان خود را يک فعال کرد معرفي مي کند. اين مرد جوان در منطقه سرکيسله در شهري که شهرداري آن در دست يک حزب ناسيوناليست راست افراطي است و از مناطق کردنشين نيست، متولد شده است. اين در حالي است که استان سيواس به دليل تحرکات فعالان ناسيوناليست ترک آن شهرت دارد. زکاي گوناي، عموي او مي گويد خانواده آنها هيچ پيوندي با پ.کا.کا ندارد و پس از بازداشت برادرزاده اش تأکيد کرده : «ما يک خانواده ناسيوناليست هستيم». گرچه اين افشاگريها محتمل ترين فرض را با مطرح ساختن يک توطئه احتمالي دولتي به عامليت سرويسهاي مخفي ترک تقويت مي کند، مع الوصف بايد با احتياط با آن برخورد کرد، چرا که در يک زمان بسيار حساس زندگي سياسي ترکيه و در بحبوحه نبرد بين نفرات نخست وزير اردوغان، از جمله حقان فيدان، رئيس «ميت» و هواداران اخوان فتح الله گولن که نفوذ گسترده اي در پليس و دادگستري دارند، نشر مي يابد. يکي از داوهاي مهم اين روياروئي، کنترل سرويسهاي اطلاعاتي است.
اين درگيري پيش از اين باعث شماري عمليات شبه اطلاعات پراکني و بحران هاي پر سرو صدا گرديده که از آن جمله است احضاريه اي که دادستان به آقاي فيدان فرستاده تا راجع به ملاقات هايش با مسئولان پ.کا.کا توضيح دهد. علاوه بر اين، شماري از دادستان ها که مظنون به ارتباط با اخوان گولن هستند، عامل گشودن پرونده هاي تحقيق راجع به «رشوه و ارتشا و پولشوئي» عليه نزديکان آقاي اردوغان در دسامبر گذشته محسوب مي شوند.
در مورد مسأله کرد، دو جريان مخالف در درون حزب حاکم «توسعه و عدالت» (AKP) وجود دارد که رويکردهاي متضادي به اين مسأله دارند. هواداران جريان گولن پ.کا.کا را يک جنبش تروريست تلقي کرده با هر گونه مذاکره اي با آن مخالفند. جميل بائيق ، فرمانده نظامي پ.کا.کا، ماه گذشته جريان فتح الله گولن را مسئول قتلهاي سه گانه در پاريس معرفي کرده بود.»
گاه شمار :
9 ژانويه 2013 : قتل سه زن فعال کرد، سکينه جانسيز، فيدان دوغان و ليلا سولماز در دفتر نمايندگي حزب کارگران کردستان (PKK) واقع در شماره 174، خيابان لافايت (منطقه 10 پاريس)
21 ژانويه 2013 : تحت پيگرد قرار گرفتن عمر گوناي به اتهام قتل، چهار روز پس از بازداشت وي. سيستم مراقبت ويديوئي ساختمان نشان مي دهد که او در زمان قتل اين سه زن مدت 45 دقيقه در آپارتمان آنها بوده است.
11 ژانويه 2014 : هزاران کرد به مناسبت نخستين سالگرد قتل اين سه فعال در پاريس دست به تظاهرات و راه پيمائي مي زنند. در فرداي اين تجمع، انتشار نوار يک مکالمه تلفني ضبط شده در يوتيوب فرض ارتباط بين عمر گوناي و سرويس هاي مخفي ترک را بار ديگر احيا مي کند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر