زمانی که به پایان سال ۲۰۱۴ نزدیک می‌شویم، زنانی در منطقه خاورمیانه هستند، که از حاشیه خارج شده شجاعت و بردباری و خلاقیت را به نمایش گذاشتند.

ده زنی که در صدر لیست العربیه برای سال ۲۰۱۴ قرار گرفتند

مریم المنصوری


۱- مریم المنصور خلبانی اماراتی است که در ماه سپتامبر گذشته، یک هواپیمای جنگنده F-۱۶ را در بمباران مواضع داعش هدایت کرد.

محمد عییش رئیس بخش ارتباطات دانشگاه شارجه به العربیه گفت: « او بدون شک برداشت‌های کهنه را در مورد نقش و وضعیت زنان مسلمان در سطحی وسیع تغییر داد. گرچه زنان مسلمان و عرب دستاوردهای بزرگی را به دست آورده‌اند، اما رسانه‌ها در انتشار افکار کهنه در مورد زنان نیز نقش دارند».

وی افزود: «مریم با پیوستن به نیروی هوایی امارات توانایی زنان کشور را در تمام زمینه‌ها از جمله بخش دفاعی و نظامی ثابت کرد. او زنی بسیار محترم است».


۲- برغم اینکه در سال ۲۰۱۴ داعش در صدر اخبار جهان و منطقه قرار داشت، دوربین‌های جهان عدسی خود را بر زنان پیشمرگه کرد که با داعش می جنگند، متمرکز کردند. زنانی که با افتخار سلاح خود را در دفاع از آب و خاک خود در مقابل این گروه تندرو به کار گرفتند. آن‌ها زنانی شجاع هستند که در عراق و سوریه دوش به دوش برادران خود در صفف دفاع ایستادند.

"آوا هما" یک کرد ایرانی تبار و استادیار کالج جورج براون تورنتوی کانادا گفت: «در سال ۲۰۱۴ برای اولین بار رسانه‌ها از کرد‌ها به علت ایستادگی و مقاومت آن‌ها علیه اشغال سرزمینشان توسط گروه تندروی داعش ستایش کردند».

وی که مولف کتاب «صدایی از سرزمینی دیگر» که به مشکلات روزانه زنان ایران می‌پردازد است، افزود: «کرد‌ها مدت بسیار زیادی است که توسط رسانه‌های بین المللی مورد توجه قرار نگرفته‌اند».

هما می‌گوید: «زنان جنگجو در تاریخ کردستان پدیده‌ای جدید نیستند. آنها همیشه کنار مردان خود در مبارزات این ملت حضور داشته‌اند، ولی برای اولین بار است که رسانه‌ها زنان پیشمرگه را برجسته کردند».


۳- امیه ناجی الجبرا



وقتی که زنان پیشمرگه در مبارزه علیه داعش با پیشمرگه‌های مرد کرد همراه شدند، زن دیگری که مادر ۴ فرزند بود، پس از آنکه جانش را در مبارزه با این گروه تندرو از دست داد، مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت و آن‌ها به او لقب «شیخه» دادند. این لقب معمولا به روسای قبایل عرب داده می‌شود. وی در استان غربی صلاح الدین عراق در مبارزه با داعش کشته شد.

جبرا یکی ازمشاوران استاندار صلاح الدین بود که تصویر وی که کلاشنکوفی در دست داشت در ماه سپتامبر گذشته در سراسر دنیا منتشر شد.

سها اودا، یک فعال و روزنامه نگار عراقی به العربیه گفت: «آنچه را زنان پیشمرگه در» کوبانی «عین العرب» انجام دادند، جبرا در عراق خودش انجام داد. او زنی کارمند و خانه دار و دارای همسر و ۴ فرزند و از عشیره‌ای مشهور بود. او کسی بود که به مردان کمک می‌کرد نه اینکه از مردان کمک بگیرد. علاوه بر تمام این‌ها او زنی با تحصیلات بالا بود».

۴- مریم میرزا خانی


مریم میرزاخانی اولین زنی بود که موفق به دریافت جایزه معتبر بین المللی «FIELD MEDAL» در ریاضیات شد. این مدال را جایزه نوبل ریاضیات نامیده‌اند. میرزاخانی متولد ایران، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد و استاد دانشگاه استانفورد آمریکاست.

همزمان با این باور غربی که زنان در ریاضیات استعدادی ندارند، مریم توانست اشتباه بودن این باور را ثابت کند. هما می‌گوید، وی با این موفقیت اعتبار زنان ایران را بالا برد.

هما می‌گوید: «دو تصور متناقض از زن ایرانی وجود دارد. یکی تصور عقب مانده که زن ایرانی سرتا پا پوشیده و تحت ظلم و زور است. دیگری که کمتر به آن توجه می‌شود زنان تحصیل کرده و توانای ایرانی مانند شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل و مریم میرزا خانی برنده بزرگ‌ترین جایزه ریاضیات جهان هستند».

وی افزود: «این هر دو تصور و نظریه در باره زنان قدری افراطی هستند، جایی که من متولد و بزرگ شدم اکثریت زنان ایرانی چیزی بین این دو برداشت قرار دارند».

۵- سعیده وارثی


وارثی اولین زن مسلمانی بود که وارد کابینه دولت بریتانیا شد. وی با این موفقیت و استعفایش در اعتراض به حمله اسرائیل به غزه در تابستان گذشته در صدر اخبار جهان قرار گرفت.

مصدر احمد، رئیس موسسه تبلیغاتی «یونیتاس» لندن به العربیه گفت، "برغم اینکه وارثی در صدر اخبار قرار گرفت، اما چیزی را نتوانست عوض کند. این نشانه آن است که شما هیچ شانسی در تغییر اوضاع نمی‌توانید داشته باشید". 
در حمله اسرائیل به نوار غزه در تابستان گذشته بیش از ۲۲۰۰ تن کشته شدند.

۶- سمیه جبارتی


در پادشاهی سعودی دو زن در صدر اخبار بین المللی قرار گرفتند. روزنامه» سعودی گازت «برای اولین بار در تاریخ کشور سمیه جبارتی را به عنوان سردبیر خود انتخاب کرد. به این انتصاب لقب پدیده‌ی تاریخی دادند، چون جامعه سعودی جامعه‌ای بسیار محافظه کار است.

فیصل عباس سردبیر سایت انگلیسی العربیه این انتصاب را قدمی مثبت در جهتی درست توصیف و از آن استقبال کرد.

عباس گفت: "تا جایی که در مورد تاثیر زنان صحبت می‌کنیم، جای سمیه در لیست زنان تاثیر گزار قرار می‌گیرد. سمیه زمانی کار خود را آغاز کرد که ورود زنان به این مشاغل اگر نه غیر ممکن، ولی خیلی مشکل بود."

۷- هند الفایز


در اوایل دسامبر جاری وقتی هند الفایز شنید که کرسی نمایندگی وی در مجلس اردن به شکلی غیر دموکراتیک به کس دیگری واگزار شده است، از کوره در رفت و شدیدا به آن اعتراض کرد.

این عصبانیت وی خشم یک همکار دیگر وی را به دنبال داشت که خطاب به وی گفت: «بشین ای گوزن ماده». این جمله نماینده باعث طعنه و کنایه‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی شد.

رائد عمر یک روزنامه نگار اردنی به العربیه گفت: «این خانم در جامعه محافظه کار اردن خیلی لیبرال عمل می‌کند. با این حقیقت که وی به یک عشیره محافظه کار طرفدار سلطنت تعلق دارد و چپ گرا عمل می‌کند، خود به خود باعث واکنش جامعه محافظه کار ما می‌شود».

وی افزود: «محبوبیت زیاد هند به ایستادگی وی در مقابل شوونیسم مردان برمی گردد. فراموش نکنید بحث حقوق زنان در اردن بحثی داغ است و بسیاری را در جامعه به خود مشغول کرده است».

۸- علی‌نژاد


خانم علی‌نژاد زمانی که قاتل بالای دار فرزندانش را بخشید در صدر اخبار جهان قرار گرفت. وی با حالتی احساساتی با زدن یک سیلی به صورت قاتل که بالای دار بود، گفت که بخشیدمت." 

زمانی که ایران با انتقادات زیادی در جهان به علت کاربرد زیاد اعدام روبروست، اقدام خانم علی‌نژاد نه تنها در جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال قرار گرفت، بلکه جامعه جهانی نیز به آن واکنش مثبت نشان داد.

مسعود الفک روزنامه نگار سوئدی- ایرانی به العربیه گفت: "بسیاری از وی در ایران حمایت کردند. عفو این خانم به علت پوشش زیاد رسانه‌ای آن انعکاس بین المللی یافت. خصوصا زمانی که این اعدام در مقابل چشم مردم در حال انجام بود."

۹- ملاله یوسف زیی


ملاله دختر پاکستانی به علت فعالیتش برای حق تحصیل دختران، نزدیک بود جانش را از دست بدهد. وی در سال ۲۰۱۲ پس از حادثه سوء قصد به جانش و پوشش گسترده رسانه‌ای آن شهرتی جهانی یافت.

در ماه مارس سال جاری وی زندگی نامه خود را به نام: "من ملاله هستم" منتشر کرد.

ملاله به همراه "کلایش سایترا" فعال دیگر حقوق کودکان هند، مشترکا برنده جایزه صلح نوبل شدند. ملاله جوان‌ترین برنده جایزه صلح نوبل در تاریخ این جایزه است. 

مصدر به العربیه گفت: «ملاله نقش و تاثیر سمبلک بزرگی بر مسلمانان و غیر مسلمانان دارد. ملاله تصویرگر مسلمانانی است که کار دفاع از حقوق زنان و کودکان هستند، و با خطرات بزرگی روبرو می شوند، به همین دلیل من فکر می‌کنم ملاله شخصیتی قوی در این راستاست».

۱۰- مونا البحیری


آخرین زنی که در این لیست آمده، مونا البحیری است.

جمله مشهور وی که به انگلیسی ادا کرد در تمام رسانه‌های دنیا پیچید. وی گفت: «Shut up your mouse Obama»
وی در اعتراض به اظهارات اوباما در مورد عزل مرسی و روی کار آمدن سی سی این جمله را بیان کرد.

در‌‌ همان تظاهرات وی شعار داد: Sisi yes. Sisi yes. Mursi no. Mursi no.

شعارهای وی را حتی  برخی بر تی شرت‌ها چاپ کردند.

محمود حسونا سردبیر روزنامه عربی زبان خلیج تایمز به العربیه گفت: «رسانه‌ها به علت اینکه وی زن بود و با انگلیسی شکسته شعار می‌داد مورد توجه بیشتر رسانه‌ها قرار گرفت و انعکاس وسیعی یافت».

حسونا، که خود مصری است، افزود: «این خانم حتی در مصر به حالت جوک هم در آمد. او الگویی واقعی از مردم مصر نیست، ولی به هر حال البحیری به شهرت رسید».