یکشنبه، مهر ۰۵، ۱۳۹۴

#ایران#iran# یکشنبه شب ابرماه سرخ در آسمان

برای نخستین بار در سه دهه گذشته یکشنبه شب شاهد پدیده «ابرماه سرخ» خواهیم بود.
این نمایش آسمانی که در آمریکا، اروپا، آسیا، غرب آفریقا و شرق اقیانوس آرام قابل دیدن است نتیجه هم‌خط شدن خورشید، زمین، و ماه به مدت بیش از یک ساعت  است.

سام لینزی، ستاره‌شناس انجمن سلطنتی ستاره‌شناسی هلند به خبرگزاری فرانسه می‌گوید که این تجربه کاملا هیجان‌انگیز و بی‌نظیری خواهد بود. «ماه از همیشه بزرگتر و از همیشه نورانی‌تر به نظر خواهد رسید.» ماه در نزدیک‌ترین فاصله مداری‌اش به کره زمین،‌ که به نقطه حضیض معروف است، قرار خواهد داشت در حالیکه در فاز بسیار درخشانی هم قرار خواهد داشت. در نتیجه این «ابر ماه» در حالی‌که چهارده درصد اندازه معمولی‌اش به نظر خواهد رسید، بلکه سی درصد هم روشن‌تر خواهد بود.

​به طور معمول سیاره زمین در خط راستی بین خورشید و ماه قرار می‌گیرد که باعث می‌شود نور ماه شیری رنگ به نظر برسد. اما برخی از اشعه‌های نور می‌توانند از لبه‌های دایره‌ کره زمین فراتر روند. شکست این نورها در جو باعث ایجاد رنگ سرخی می‌شود که دلیل نامگذاری «ماه سرخ» است.

اما جدا از زیبایی خیره‌کننده این پدیده نادر، محققان و ستاره‌شناسان این بخت را خواهند داشت که به مطالعه ترکیب پوسته ماه بپردازند؛ چراکه گرم و سرد شدن سنگ‌های روی کره ماه آهسته‌تر خواهد بود. (دمای ماه در حالت عادی در روزها به ۱۲۱ درجه سانتیگراد و شب‌ها به ۱۱۵ درجه سانتیگراد می‌رسد.)

آخرین «ابر ماه سرخ» در سال ۱۹۸۲ ثبت شده است و از سال ۱۹۰۰ تنها پنج بار این پدیده رخ داده است و بنا به گفته ناسا تا سال ۲۰۳۳ یعنی تا ۱۸ سال دیگر هم رخ نخواهد داد. 
رادیوفردا 


 
روز دوشنبه شرق آمریکای شمالی، آمریکای جنوبی، جنوب آفریقا و غرب اروپا شاهد خسوف کامل خواهند بود. در منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی هم خسوف جزئی رخ خواهد داد. این پدیده در افغانستان، تاجیکستان و شرق ایران بزرگتر خواهد بود.
انجمن سلطنتی ستاره‌شناسی بریتانیا می‌گوید که برخلاف خورشیدگرفتگی یا کسوف، ماه‌گرفتگی یا خسوف پدیده‌ای است که نگاه کردن مستقیم به آن و بدون تجهیزات ویژه خطری ندارد.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر