شنبه، شهریور ۰۸، ۱۳۹۳

کشف ابر آب در سیاره فراخورشیدی برای نخستین بار





ستاره‌شناسان آمریکایی برای اولین بار موفق به کشف شواهدی از وجود ابر آب در ورای منظومه شمسی شدند.

به گزارش ایسنا، این کشف بر روی یک کوتوله قهوه‌ای – سیاره غول‌پیکر گازی که نتوانسته به ستاره تبدیل شود - در فاصله 7.3 سال نوری از زمین انجام شد.

در صورت تائید، این یافته‌ها می‌توانند گام مهمی در جهت کشف سیارات قابل سکونت مانند زمین در آینده باشند.

این کشف توسط تیمی از موسسه علوم کارنگی در واشنگتن به رهبری دکتر ژاکلین فاهرتی انجام شد.

جسم مورد سوال موسوم به WISE J0855-0714 سردترین کوتوله قهوه‌ای کشف شده تاکنون است که دمای آن بین منفی 48 و منفی 13 درجه سانتیگراد تخمین زده شده است.

محققان برای این کشف، 151 تصویر نزدیک مادون قرمز جهان را با استفاده از تلسکوپ 6.5 متری ماژلان باده در شیلی ترکیب کردند. این کار نشان داد رنگ سیاره غول‌پیکر گازی با مدلهای پیش‌بینی‌شده کوتوله‌های قهوه‌ای دارای ابرهای یخ آب در جو آنها مطابقت دارد.

اگرچه پیش از این بخار آب در سیارات فراخورشیدی مشاهده شده بود، این اولین بار است که ابرهای آب در جهانهای دور کشف شده‌اند.

تصور می‌شود که نیمی از سیاره با ابر پوشیده شده باشد که آن را یک سیاره نیمه‌ابری مانند زمین کرده است.

حتی در منظومه شمسی نیز تنها ابرهای آب شناخته‌شده، بر روی زمین و مریخ وجود دارند. سیارات غول‌پیکری مانند مشتری و زحل بسیار سرد بوده و ابرهای یخ آمونیاک، ابرهای آب احتمالی را در زیر خود پنهان کرده‌اند.

کشف یک جهان نیمه ابری اهمیت دارد چرا که بجز زمین، بیشتر سیارات شناخته شده دارای ابر مانند ناهید و مشتری در ابر پوشیده شده‌اند و هیچ تصویری از سطح آنها قابل مشاهده نیست.

در آینده از پژوهشهای بیشتر رصدخانه‌هایی مانند تلسکوپ فضایی جیمز وب که قرار است در سال 2018 پرتاب شود، برای تائید این یافته‌ها استفاده خواهد شد.

نتایج این پژوهش در مجله ساینس منتشر شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر