صبح روز ۱۵ ماه می‌، دادگاه جنایی خارطوم پایتخت سودان شعبه حاج یوسف، حکم بدوی اعدام مریم یحیی ابراهیم، زن ۲۷ ساله سودانی را به اتهام ارتداد از اسلام و گرویدن به مسیحیت صادر کرد. این زن همچنین به اتهام زنا، به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم شد.

البته دستگاه قضایی سودان تاکید کرده که این حکم بدوی است و قابلیت تجدید نظر دارد. اما داستان مریم، پیچیده‌تر از آن است که به نظر می‌آید.

مریم یحیی، توسط مادر اتیوپیایی خود که مسیحی است، بزرگ شده است. او از کودکی با آموزه‌های دین مسیحیت خو گرفته و با آن‌ها رشد کرده است. هیچ ارتباطی هم با پدر سودانی مسلمان خود نداشته است که هنگام کودکی‌اش، خانواده را‌‌‌‌ رها کرده بود.

مریم پس از آن بزرگ شد و برپایه آموزه‌ها و سنت‌های حاکم در سودان، با یک پزشک مسیحی ازدواج کرد. اما روز ۱۱ می‌ دادگاه به او سه روز فرصت داد تا «توبه» کند و «به اسلام بازگردد» در غیر این صورت به اتهام ارتداد و زنا، مجازات می‌شود.

سارا عبد الله، فعال حقوق بشری و مسئول صفحه «همه ما مریم یحیی هستیم» در صفحه فیس بوک، درباره این ماجرا به خبرگزاری فرانسه گفته است: «مریم دختر جوان و متولد ۱۹۸۷ است، ماجرای او سال ۲۰۱۳ آغاز شد. شخصی که مدعی است برادر ناتنی مریم است، شکایتی در مرکز پلیس مطرح کرد که طی آن ادعا کرده خواهرش از خانه فرار کرده و نمی‌توانند پیدایش کنند.»

او افزوده است: «پلیس از راه تحقیقات و رصد کردن تلفن‌ها توانست به خانه مریم یحیی برسد و او را دستگیر کند. بعد که مشخص شد مریم با پزشکی مسیحی از سودان جنوبی ازدواج کرده و از او یک فرزند دارد، برادر ناتنی‌اش گفت خواهرش مسلمان است و با یک مسیحی ازدواج کرده است.»

سارا عبد الله ادامه داده است: «مریم می‌گوید که خانواده پدرش را نمی‌شناسد و هیچ ارتباط مستقیمی با آن‌ها ندارد. پدرش سودانی مسلمان است و آن‌ها را هنگامی که کودک بوده، ترک کرده و مادرش اتیوپیایی مسیحی است. از همین رو مادرش او را بر پایه آموزه‌های مسیحی تربیت کرده است.»

او اظهار داشته است: «ابتدا ماجرا با اتهام زنا آغاز شد و مریم را متهم کردند که با ارتباط جنسی نا‌مشروع با یک مرد مسیحی، مرتکب عمل زنا شده است، چرا که او مسلمان است و همسرش مسیحی و نمی‌توانند با هم ازدواج کنند. البته این اتهام به هر دوی آن‌ها منتسب شد. اما هنگامی که مریم اصرار کرد که مسیحی است، برپایه دین مسیحی تربیت شده و در کلیسا ازدواج کرده است، دادگاه او را متهم به ارتداد کرد و مستحق مجازات بر پایه ماده ۱۲۶ قانون جنایی سودان دانست.»

به گفته سارا عبد الله، این اتهام بر این پایه بر مریم منطبق دانسته شد که برادر ناتنی‌اش مدعی است او هنگام فرار مسلمان بود و اکنون می‌گوید که از دین مرتد شده است.»

بنا بر گفته‌های این فعال حقوق بشری، قاضی روز ۱۱ می ‌برای او ۳ روز مهلت تعیین کرد تا توبه کند و به دین اسلام بازگردد و بدین ترتیب اتهام ارتداد از او ساقط شده و اعدام نمی‌شود و تنها به اتهام زنا، مجازات می‌شود.»

اما مریم همچنان اصرار دارد که از ابتدا مسیحی بوده و مرتد نشده است. از همین رو، روز ۱۵ می ‌حکم نهایی اعدام او توسط قاضی صادر شد. از آنجا که مریم در ماه هشتم بارداری خود به سر می‌برد، دادگاه تصمیم گرفت اجرای مجازات او را تا دو سال پس از زایمان به تعویق بندازد.

از روزی که حکم اعدام مریم صادر شد، فعالان و بسیاری از مردم به کمپینی برای جلوگیری از اعدام مریم پیوستند. این ماجرا اکنون به یکی از ماجراهای افکار عمومی در سودان تبدیل شده است.

شرایط بازداشت مریم «بد» توصیف شده است. سارا عبدالله می‌گوید که علاوه بر بارداری، فرزند اولش که تنها یک سال و نیم دارد، به دلیل کوچک بودن، همراه او در زندان است. مریم همچنین به دلیل ویژه بودن پرونده‌اش و متهم بودن به ارتداد، دیگر زندانیان زن هم با او بدرفتاری می‌کنند.

البته دستگاه قضایی سودان بیانیه‌ای صادر و در آن اعلام کرد زنی که به اتهام ارتداد و گرویدن به مسیحیت به اعدام محکوم شده است، فرصت تجدید نظر دارد و پس از آن نیز می‌تواند در صورت لزوم، از دادگاه عالی قانون اساسی تجدید نظر کند. این بیانیه افزوده است که حکم صادره، نهایی نیست.

دستگاه قضایی سودان تاکید کرده است که مریم ابراهیم و همسر خارجی‌اش، از تمام مستلزمات محاکمه عادلانه که قانون اساسی انتقالی سودان مصوبه ۲۰۰۵ بر آن صراحت دارد، برخوردار بودند.

این بیانیه افزوده است که محاکمه برپایه شکایت برادر محکومه صورت گرفته است.

این بیانیه همچنین بر استقلال دستگاه قضایی سودان از دیگر قوای کشور و به دور از تاثیر رسانه‌ها و افکار عمومی، تاکید کرده است.